Povodom prihvaćanja kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nacionalnim koordinatorom ispred Republike Hrvatske za natjecanje Europsko stablo godine te priključenja Hrvatske spomenutom natjecanju, Javna ustanova, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i partnerima, održala je konferenciju za medije.

Konferenciji su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec kao i predstavnici partnera natjecanja Hrvatsko stablo godine – prodekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Božić, voditelj Uprave šuma Podružnica Split Ivan Melvan te član Hrvatskog agrometeorološkog društva Ivo Đuračić.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine nastalo je 2011. godine i predstavlja finale natjecanja, sastavljeno od „stabala“ pobjednika nacionalnih natjecanja. Organizatori natjecanja su: Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom komisijom, pod nadležnosti povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Međutim, natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Do 2017. godine u projektu je sudjelovalo sedamnaest europskih zemalja među kojima nije bila Republika Hrvatska. Naime, Hrvatska se priključila natjecanju 24. listopada 2017. godine, kad je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za nacionalnog koodinatora i organizatora Hrvatsko stablo godine sljedeće tri godine. U okviru nacionalnog natjecanja koje će se odvijati tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, birat će se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova će pobjednika nacionalnog natjecanja, ispred Republike Hrvatske, kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo godine.

Priključivanjem Republike Hrvatske natjecanju krajem 2017. godine, zbog nedostatka vremena za provođenjem nacionalnog natjecanja, omogućena je direktna kandidatura odabranog stabla za natjecanje Europsko stablo godine za 2018. godinu.

Kandidat za natjecanje Europsko stablo godine je platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) koja je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Platana, stara preko 500 godina, predstavlja znanstvenu i kulturnu poveznicu između prošlosti i sadašnjosti te čini prepoznatljiv simbol Trstenog, ali i nacionalnog prirodnog nasljeđa.

Natjecanje Europsko stablo godine, trajat će od 01. veljače do 21. ožujka 2018.

Online glasanje započet će od 01. veljače do 28. veljače 2018., a više detalja o samom natjecanju kao i mogućnostima glasanja bit će vidljivo na službenim stranicama www.stablogodine.com (od 25. siječnja 2018.) i www.treeoftheyear.org.

Završetak natjecanja obilježit će se 21. ožujka 2018. svečanim proglašenjem pobjednika u Bruxellesu.