Hrvatsko stablo godine

Nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine prvi je put održano 2017. godine kada je Environmental Partnership Association, nositelj imena Tree of The Year, prihvatio kandidaturu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora u ime Republike Hrvatske, čime se našoj zemlji  omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine.

Stoga će Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nositelj imena Hrvatsko stablo godine, organizirati natjecanje koje će provoditi u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom.

U sklopu nacionalnog natjecanja bira se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pobjednika će, u ime  Republike Hrvatske, kandidirati za finale natjecanja Europsko stablo godine.

Natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti  lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine.

Na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Republika Hrvatska prvi je put sudjelovala na natjecanju Europsko stablo godine 2018. godine i zauzela je 7. mjesto, pa se nadamo da ćemo iz godine u godinu ostvarivati sve bolje rezultate.

Kandidat za natjecanje Europsko stablo godine bila je platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) koja je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Platana je stara više od 500 godina, znanstvena je i kulturna poveznica između prošlosti i sadašnjosti te prepoznatljiv simbol Trstenoga, ali i nacionalnog prirodnog nasljeđa.

KANDIDATURA PLATANE NA TRGU U TRSTENOM ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2018. GODINI

Podaci i priča
Naslov pričeNAJSTARIJA I NAJVEĆA PLATANA U EUROPI – ŽIVI SVJEDOK DALEKE PROŠLOSTI TRSTENOGA
VrstaAzijska platana – Platanus orientalis L.
StarostViše od 500 godina
RegijaGrad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Republika Hrvatska
GPSN 42° 42′ 50.436”
E 17° 58′ 43.9608”
Otvori u Google kartama
Nominirala ju je/PredlagačJavna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije
PričaGorostasna platana, simbol Trstenoga, zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Osim toga, zbog svoje ljepote, raskoši, starosti i obujma, turistička je atrakcija. Početkom 15. stoljeća, kapetan Florio Jakoba Antunov donio je sadnicu iz Konstantinopola i posadio ju je uz izvor. Stablo je preživjelo sve protivnike – turske haračlije, Napoleonove vojnike i ruske bojovnike zahvaljujući klimi i izvoru žive vode te stanovništvu koje je oporučno ostavljalo skrb za platanu.